DLACZEGO ROLNICTWO EKOLOGICZNE?

Kryzys ekologiczny we współczesnym świecie jest faktem powszechnie znanym, w związku z tym w wielu krajach poszukuje się sposobów zapobiegania skażeniu środowiska i żywności.

W rolnictwie ekologicznym mogą być stosowane wyłącznie środki i praktyki dozwolone przez przepisy. Powszechnie przyjmuje się, że dozwolone jest tylko to, na co pozwalają kryteria, dozwolone są zatem tylko takie metody i środki produkcji, które w tych kryteriach wymieniono.

Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego wskazuje, że rolnictwo ekologiczne jest zbiorem różnych, szczegółowych koncepcji gospodarowania rolniczego, zgodnych z wymogami gleby, roślin i zwierząt, a jego nadrzędnym celem jest produkcja żywności wysokiej jakości, przy równoczesnym zachowaniu w jak największym stopniu równowagi biologicznej w środowisku przyrodniczym.

W ostatnich latach w Polsce obserwuje się dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego. Gospodarstwa ekologiczne nie tylko produkują wysokiej klasy żywność, ale również dbają o jakość całego środowiska, w którym funkcjonują. Wymaga to dużego nakładu pracy, dobrej organizacji, a przede wszystkim stale pogłębianej wiedzy.